Parasol impregneren
Een parasol impregneren is een klein beetje werk, waar je veel plezier aan zal beleven. Door het impregneren, of beter gezegd “het waterafstotend maken” wordt de parasol waterdicht en regenbestendig.
Een parasol ziet er mooi uit en geeft kleur in de tuin. Maar een parasol is vaak niet (of niet meer) regenbestendig, dus zodra het gaat regenen moet je hem snel inklappen en dat is vervelend. Een parasol laten staan in de regen is ook geen oplossing, omdat het inklappen van een natte of doorweekte parasol muf gaat ruiken en er schimmel in ontstaat.
Hoe je parasol impregneren
Het beste is om regelmatig (1 keer per jaar) je parasol te impregneren, net als bijvoorbeeld je tuinkussens. Hierdoor krijgt je parasol geen schimmel, en zal er nooit iemand op een nat kussen gaan zitten. (Zelf ben ik helemaal weg van Texseal Pro en gebruik ik het voor mijn tent, jassen, schoenen, bank, tuinkussens en natuurlijk de parasol, zonnescherm en alles wat niet nat, vuil of vies mag worden).
Na het impregneren van een parasol kom je er al gauw achter dat je hem niet direct in hoeft te klappen bij het kleinste beetje regen. Je kunt gewoon onder de parasol blijven zitten en genieten van je terras.
Parasol waterdicht maken
Door het gebruik van Texseal Pro, een professionele waterafstotende spray, is de oplossing voor het waterdicht maken van je parasol en overig tuin textiel gevonden.
Nano impregneer spray
Deze met nano technologie ontwikkelde textiel impregneer spray, zorgt ervoor dat water niet doordringt in de stof en het geeft een prachtig parelend effect.
Stof impregneren tegen vuil en verkleuring (UV straling)
Bijkomend voordeel van het impregneren van een parasol met een waterafstotende spray is dat de parasol niet alleen waterdicht, waterafstotend, maar ook vuilwerend wordt én het extra bescherming biedt tegen de zon.
Door de parasol te impregneren en te beschermen met een waterafstotende spray, blijft je parasol er dus jaar na jaar goed uitzien. Schoonmaken wordt ook een koud kunstje, je veegt het vuil er met een vochtige doek gewoon vanaf.
Wanneer moet ik mijn parasol waterdicht maken?
De beste tijd om de parasol waterdicht te maken is meteen wanneer je hem koopt. Het direct waterdicht maken van de parasol – voordat deze wordt blootgesteld aan de zon en regen – houdt de nieuwe parasol helder, schoon, fris en waterdicht.
Oude parasol impregneren
Ook je oude parasol pas na een paar jaar waterdicht maken, is nog steeds een goed idee. Door oudere parasols alsnog te impregneren zullen deze niet vervangen hoeven worden, en is de parasol beschermd tegen verdere vlekken en waterschade.
Stappenplan parasol waterdicht maken
- Voordat je de parasol gaat impregneren is het verstandig een doek of karton onder de parasol te leggen om de over spray op te vangen.
- Begin met het sprayen van een gelijkmatige, lichte laag over het volledige oppervlak van de stof. Spray nat op nat om er zeker van te zijn geen plekken over te slaan. De stof hoeft niet verzadigd te worden.
- Spuit de bovenkant van de stof in en laat deze volledig drogen.
- Als het doek van de parasol droog is, adviseer ik er een tweede coating over de parasol aan te brengen voor een gegarandeerde dekking van de stof.
- Laat het doek 4 uur drogen voordat u de parasol opbergt of nat maakt.
Nu is de parasol waterdicht, waterafstotend, vlekbestendig en extra beschermd tegen UV straling. Je kan dit controleren door er water overheen te gooien. Nu zul je duidelijk zien dat de druppels er vanaf lopen, waardoor je er zeker van bent dat de parasol waterdicht is.
Conclusie:
Het impregneren van je parasol, markiezen, tuinkussens en ander textiel met een professionele waterafstotende spray is de beste manier om je parasols en markiezen duurzaam te beschermen.
Ik ben helemaal weg van Texseal Pro, en gebruik dit voor het impregneren van al mijn textiel. Van mijn parasol, bootkap tot sportschoenen heb ik ermee behandeld.