Waterdichte kleding en kleding impregneren heeft vele mythes, claims en sterke meningen eromheen. Ik heb door de jaren heen zoveel gehoord over waterdichte kleding, dat het me nog steeds verbaast wat sommige bedrijven verkopen als ‘waterdicht’.
Als we actief zijn zweten we om onszelf te koelen. De grootste uitdaging met waterdichte kleding is ervoor te zorgen dat het ademend (dampdoorlatend) is.
De 4 belangrijkste eigenschappen van waterdichte kleding zijn
- Waterdichtheid
- Ademend vermogen
- Duurzaamheid en gewicht
- De laatste factor is de prijs
De kunst van kleding waterdicht maken
Om kleding duurzaam waterdicht te maken is er een methode ontwikkeld die warmte en transpiratie doorlaat terwijl er geen water in kan dringen. De kunst om kleding waterdicht te maken wordt bereikt door de oppervlaktespanning van het textiel te verlagen, en de kleding een hydrofobe behandeling te geven waardoor de kleding waterafstotend wordt.
Misschien heb je gehoord over de grote waterdruppel en de minuscule gaten (het idee dat een druppel water te groot is om in de poriën van een membraan van buitenaf te passen, maar dat de waterdamp van je lichaamswarmte en zweet is samengesteld uit kleinere moleculen en dus in staat zullen zijn om te ontsnappen). Dit is helaas niet waar.
Als de stof van je waterdichte kleding de waterafstotende eigenschappen (DWR – Durable Water Repellent) verliest, dan zal de stof niet meer waterdicht zijn. Het behandelen van waterdichte kleding met een waterafstotende spray is dus belangrijk en de truc om kleding waterdicht te maken.
Zelf gebruik ik de professionele spray Texseal Pro van Greenseal Solutions, die ik koop via internet bij 123vochtbestrijding.nl. Deze milieuvriendelijke spray is uitermate geschikt om je bijvoorbeeld je jas opnieuw waterdicht te maken. Maar ook je schoenen, tent, bootkap, etc, kun je hiermee waterdicht maken.
Het meten van de waterdichtheid van textiel
De meest gebruikelijke methode om de waterdichtheid te meten, wordt Hydrostatic Head (HH) genoemd. In deze test wordt een buis met beide uiteinden open, geplaatst op de waterdichte stof (aan de buitenkant) en gevuld met water. De buis heeft meestal een afmeting van 2,5 x 2,5 cm, de meting omvat de hoeveel water die in de buis kan worden gevuld (in millimeters), totdat er water door de stof lekt. De meeste HH-tests zijn nu gestandaardiseerd, maar er kunnen variaties tussen laboratoria bestaan.
Hydrostatische meetmethode:
- Tot 1.500 mm = de stof is waterafstotend maar niet waterdicht.
- 1.500 mm – 10.000 mm = regen waterdichte stof maar niet bestand tegen druk.
- 10.000 mm – 20.000 mm = industriestandaard buitenshuis voor waterdichte stoffen.
- 20.000 mm + = volledig waterdichte stoffen gemaakt door de beste fabrikanten.
DWR – voor het waterdicht maken van kleding
DWR is een uitwendige behandeling (meestal door een waterafstotende spray) die na verloop van tijd slijt. De belangrijkste reden voor het afnemen van de DWR, is daarom slijtage door gebruik. Dus vooral gebieden waar banden, handschoenen, beenkappen en andere delen waar bewegingswrijving veroorzaakt wordt op de stof (zoals ellebogen, armen en schouders) zal de DWR eerder afnemen.
Om ervoor te zorgen dat de stof niet nat wordt, is het belangrijk om de DWR regelmatig opnieuw aan te brengen met een waterafstotende spray.
Waterafstoting van waterdichte kleding herstellen
Voor het waterdicht maken van kleding is het belangrijk de stof te reinigen, want de kleding moet schoon zijn zodat het impregneermiddel goed zijn werk kan doen. Is de kleding eenmaal waterdicht… hoe reinig je deze dan? Lees hier meer over: hoe was je een waterdichte jas.
Persoonlijk was ik mijn waterdichte kleding eens per jaar, en behandel ze vervolgens met Texseal Pro waterafstotende impregneer spray.
Nadat de waterafstotende spray is opgedroogd is de duurzame waterafstotende coating (DWR) weer in orde en is de waterafstoting herstelt. Behandel zwakke plekken en delen die schuren 2 of 3 keer, om zo de slijtage op die plekken te verminderen.
Beperkingen van waterdichtheid van textiel
Wanneer we het hebben over waterdichte kleding, is het niet alleen de stof en het vermogen om water af te stoten dat ertoe doet; er zijn ook nog andere factoren die van invloed zijn op de waterdichtheid.
Alle waterdichte kleding heeft namelijk zwakke gebieden: kragen, mutsen, mouwen, taillebanden, etc.
Die zwakke gebieden zijn onvermijdelijk en we moeten daarom accepteren dat na verloop van tijd (en na voldoende regen), water door die zwakke plekken zal komen.
Conclusie:
Houd de waterafstoting dus in de gaten. Mijn favoriete waterafstotende spray om de DWR te herstellen is Texseal Pro. Texseal Pro blijft, in mijn beleving langer werken en is duurzamer dan de middelen die je in de winkel koopt.